Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Jumaat, 30 April 2010

4 SYAHID DALAM TEROWONG. DIRACUN OLEH PIHAK BERKUASA MESIR


Jumaat, 30/04/2010 – Empat penduduk Palestin mati manakala sembilan lagi cedera setelah pihak keselamatan Mesir menyembur gas beracun ke dalam salah satu terowong sepanjang sempadan di antara Semenanjung Gaza dan Mesir yang digunakan oleh penduduk Palestin bagi membawa masuk barang keperluan asasi disebabkan sekatan ketat yang dikenakan semenjak empat tahun.

Beberapa sumber perubatan dan keselamatan mengesahkan kepada Pusat Media Palestin pada petang Rabu (28/4) bahawa penduduk yang mati ialah Muhammad Ajmi’an Abu Jamus, 25, adiknya Usamah Ajmi’an Abu Jamus, 22, Khaild al-Ramli, 20 dan Nidal al-Jiddi, 20. Tujuh yang lain turut cedera dalam salah satu terowong yang memanjang antara sempadan Rafah dan Mesir, setelah pihak berkuasa Mesir menyembur gas beracun.

Kementerian Dalam Negeri Palestin juga mengesahkan kematian empat orang rakyatnya yang sedang bekerja di salah satu terowong adalah akibat semburan gas beracun yang disembur ke dalam salah satu terowong bersebelahan daripada terowong tempat keempat-empat mangsa sedang bekera, bukan diakibatkan oleh letupan.

sumber : http://www.palestine-info.info/ar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan