Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Khamis, 29 April 2010

AL-ZAHHAR: SHALIT TIDAK AKAN DIBUNUH


Khamis, 29/04/2010 – Dr Mahmoud al-Zahhar, seorang pimpinan terkenal HAMAS menegaskan pendirian pergerakannya terhadap tentera Zionis yang ditawan, Gilad Shalit adalah sama dengan tawanan lain, iaitu bahawa mereka tidak akan membunuh mana-mana tawanan yang ditawan oleh mereka, sambil menjelaskan bahawa itu adalah pendirian berakhlak yang tetap dan dipegang secara beterusan oleh HAMAS.

Beliau menjelaskan semasa sidang akhbar khas yang diberikan kepada Pusat Media Palestin pada petang Selasa (27/4) bahawa mana-mana pentafsiran lain berkenaan hal ini adalah pentafsiran yang tidak mendapat tempat di sisi HAMAS, lagipun pendirian politik HAMAS dalam hal ini telah dijelaskan sebelum ini.

Beliau juga menyebut bahawa polisi menculik tentera Zionis adalah polisi yang menguntungkan HAMAS dan boleh digunakan untuk menukar tawanan itu dengan tahanan Palestin yang ditahan dalam penjara Zionis atau dihukum dengan hukuman penjara puluhan tahun. Beliau juga memaklumkan bahawa rundingan yang telah dilakukan oleh Yaseer Arafat dan penggantinya Mahmoud Abbas, tidak berjaya membebaskan tahanan-tahanan Palestin dalam penjara Zionis.

sumber : http://www.palestine-info.info/ar/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan