Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Selasa, 6 April 2010

BEBERAPA "KEBANGGAAN ISRAEL" DI BAWAH AL-AQSA


Selasa, 06/04/2010 – Dr. Ahmad Abu Halbiyyah, seorang wakil rakyat dan ketua jawatankuasa al-Quds dalam Dewan Perundangan Palestin mengutuk perancangan Zionis baru yang bertujuan membina sebuah kuil Yahudi dengan jarak 200 meter daripada Masjid al-Aqsa di bandar al-Quds. Kuil tersebut diberi nama ‘Kuil kebanggaan Israel’. Beliau meminta rakyat Palestin agar membela tanah suci itu dengan menghulurkan bantuan berbentuk kewangan, sokongan moral, media dan menyebarkan kefahaman sebenar tentang al-Quds.

Beliau berkata dalam satu kenyataan akhbar bertulis dan diedarkan oleh Pejabat Penerangan HAMAS dan diterima oleh Pusat Media Palestin pada hari Ahad (4/4): “Perancangan baru itu adalah sebagai siri baru daripada perancangan Zionis yang merbahaya untuk mengyahudikan tanah-tanah suci Islam.”

Beliau seterusnya menambah, perancangan itu amat merbahaya kerana pembinaannya yang amat hampir dengan Masjid al-Aqsa. Beliau menegaskan sebahagian daripada kuil tersebut termasuk ke bawah laman masjid dari arah barat. Ini akan menyebabkan binaan Masjid al-Aqsa bahagian kiblat dan kubah ‘Batu’ akan dirobohkan.

sumber : http://www.palestine-info.info/ar/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan