Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Selasa, 6 April 2010

PELAMPAU YAHUDI TELAH CUBA MENCEROBOH MASJID AL-AQSA


Selasa, 06/04/2010 – Pada 1 April lalu, polis Israel memperhebatkan penyebaran mereka disekitar Kota Lama dan Masjid Al-Aqsa serta mengagihkan ribuan anggota sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya berlaku kecemasan pada malam sebelum perayaan Kristian Good Friday dan Holy Saturday yang bertembung dengan perayaan Yahudi Passover. Kumpulan pelampau Yahudi mengisytiharkan keinginan mereka untuk berbaris di sekitar kota tua serta menjemput pengikut mereka menyertai perarakan ini dan cuba untuk mengakses Masjid Al Aqsa .

Pusat Hak Sosial dan Ekonomi Baitlmuqaddis mengeluarkan kenyataan bahawa mereka akan menutup semua jalan utama yang menuju ke Kota lama daripada sebarang kenderaan samada kenderaan awam atau pun persendirian denganbantuan polis. PIhak Polis Israel juga diminta untuk membenarkan Umat Islam memasuki Masjid Al-Aqsa bagi menunaikan solat tetapi melalui pintu tertentu sahaja.

Hal ini adalah sebagai langkah pencegahan daripada berlakunya kesesakan dan pergeseran akibat pertembungan antara Solat Jumaat esok dengan sambutan Good Friday kristian dan perbarisan yang dianjurkan oleh pelampuan Yahudi. Kenyataan itu menambah bahawa polis akan menutup semua pintu ke Masjid Al-Aqsa dan membukan hanya tiga sementara membenarkan 49 pelampau Yahudi berlegar-legar di perkarangan Al-Aqsa dibawah perlidungan, Selain itu, seramai 631 pelancong asing dibenarkan untuk melawat masjid-masjid di sini, seperti dilaporkan oleh Penjaga Rasmi Masjid Al-Aqsa.

sumber : The Palestine Telegraph

Tiada ulasan:

Catat Ulasan