Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Selasa, 13 April 2010

TENTERA REJIM ZIONIS HALANG PASUKAN PERUBATAN KE KLINIK


Selasa , 13/04/2010 – Jawatankuasa Yayasan Kesihatan Pekerja mengutuk serangan pengawal sempadan kerajaan Zionis terhadap anggota yayasan itu di pintu masuk Kampung Khallet Al Nouman di Baitullaham yang sedang dalam perjalanan ke klinik mereka yang terletak di kampung itu.

Yayasan tersebut menganggap beberapa tindakan tidak masuk akal oleh tentera rejim Zionis dan serangan ke atas pasukan perubatan serta halangan-halangan ke atas penduduk Palestin adalah satu prejudis kerana mendapatkan khidmat kesihatan adalah jaminan asas yang diberi ke atas penduduk di wilayah yang dijajah Zionis.

Menurutnya lagi, ini adalah kali ketiga pasukan perubatan yayasan itu diserang dengan provokatif dan tindakan-tindakan yang menjatuhkan maruah oleh pengawal sempadan kerajaan Zionis. Justeru, yayasan itu menggesa campur tangan institusi antarabangsa dan oraganisasi hak-hak kemanusiaan untuk menghentikan ketidakadilan yang dilakukan oleh tentera rejim Zionis terhadap pasukan perubatan serta perlanggaran hak asasi penduduk Palestin untuk mendapatkan khidmat kesihatan.

sumber : The Palestine Telegraph

Tiada ulasan:

Catat Ulasan