Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Sabtu, 19 Jun 2010

TURKI TIDAK AKAN KIRIM DUTA BESAR BARU KE ISRAEL


Surat khabar The Star di Turki melaporkan Rabu bahawa kerajaan Turki memutuskan untuk tidak menghantar duta besar baru ke Israel kecuali bekerja sama dengan Jawatankuasa Siasatan Antarabangsa bertugas menyelidiki serangan mematikan Israel terhadap armada Kebebasan di perairan antarabangsa.

Makalah ini mengutip seorang pegawai kerajaan yang menyatakan bahawa negaranya memutuskan untuk membekukan perjanjian ketenteraan dengan Israel, termasuk perjanjian untuk mengemas kini pesawat pejuang, kereta kebal, dan rudal. Perjanjian itu dijangka sekitar AS $ 7 bilion dolar.

Turki juga memutuskan untuk menunda latihan tentera bersama dengan Israel, perjanjian untuk melatih juruterbang dan juga memutuskan untuk menghentikan kerjasama keselamatan dengan Tel Aviv.

Sementara itu, Presiden Turki, Abdullah Gul, mengatakan bahawa kerajaan Turki disiapkan peta jalan merinci tindakan yang akan diambil terhadap Israel harus itu gagal untuk bekerjasama dengan penyelidikan antarabangsa ke dalam serangan terhadap armada Kebebasan.

Ia menolak memberikan komentar tentang sifat tindakan ini, tetapi mengatakan bahawa mereka akan diumumkan pada waktu yang tepat.

Kertas Turki mengatakan bahawa jawatankuasa dibentuk oleh Kementerian Luar Negeri dan Menteri Kehakiman dalam rangka untuk mempersiapkan penyelidikan antarabangsa dalam serangan Israel.

PBB Setiausaha Agung, Ban Ki-moon, dicadangkan membentuk sebuah jawatankuasa penyelidikan yang menyeluruh antarabangsa tetapi kerajaan Israel menolak gagasan itu dan menyatakan itu menyiasat serangan dengan penyertaan daripada dua pemerhati asing.

Israel juga mendakwa bahawa penyelidikan adalah profesional dan sedang dilakukan pada kedua-dua tingkat tentera dan politik.

Pusat Palestin untuk Hak Asasi Manusia (PCHR), yang berpusat di Gaza, mengeluarkan siaran pers menyatakan bahawa jawatankuasa penyiasatan Israel dilantik dan diluluskan oleh kerajaan Israel, kerana itu tidak boleh dianggap sebagai sebuah jawatankuasa rasmi.

Israel juga mengatakan bahawa tidak akan menyiasat atau askar sebarang soalan, dan bahawa para askar yang terlibat dalam serangan terhadap armada Kebebasan tidak akan diminta untuk bersaksi.

PCHR menambah bahawa jawatankuasa Israel tidak memberikan jaminan bahawa akan bebas dan bahawa para anggotanya mempunyai pengalaman sedikit, jika ada, dalam melakukan penyiasatan jenayah antarabangsa.

Jawatankuasa ini merangkumi bekas hakim Mahkamah Tinggi Israel, seorang leftenan bersara dan seorang diplomat pensiunan. Israel juga mengangkat dua ahli asing yang tidak akan mempunyai hak suara apapun dan hanya peranan yang terhad dalam proses kerana mereka akan bergabung terutama sidang dan sesi konsultasi.

Israel juga boleh menghalang pemerhati antarabangsa dari melihat dokumen-dokumen tertentu yang dianggap rahsia oleh Israel ketika mereka "boleh membahayakan keselamatan negara Israel dan hubungan antarabangsa".

PCHR tersebut menyatakan bahawa undang-undang antarabangsa memerlukan komitmen untuk melakukan penyelidikan terperinci dan bukan-bias, dan bahawa siasatan tersebut harus nyata dan tidak harus bertujuan melindungi pegawai yang melanggar undang-undang.

Mahkamah Eropah untuk Hak Asasi Manusia mengatakan bahawa siasatan harus dapat mengenalpasti orang-orang yang menyalahi undang-undang antarabangsa dan harus dapat menghukum mereka.

Namun, Israel ingin melakukan siasatan sendiri yang tidak akan menyebut nama pegawai, apalagi membolehkan anda pendakwaan para pegawai dan para askar yang memerintahkan dan melakukan serangan mematikan terhadap aktivis keamanan tanpa kekerasan mengawal bantuan ke Gaza.

Sumber: http://www.imemc.org

Tiada ulasan:

Catat Ulasan