Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Jumaat, 23 Julai 2010

5 SUSPEK PENGINTIP ZIONIS LUBNAN TERLEPASRasan al-Jud dan empat rakannya melarikan diri dari negara lubnan setelah mereka dituduh sebagai pengintip Israel di syarikat telekomunikasi Alfa, akhbar Ad-Diyar Lubnan melaporkan pada hari Khamis.

Ini menurut pengumuman kerajaan Lubnan yang akan mengajukan aduan rasmi kepada Majlis Keselamatan PBB terhadap Israel tentang jumlah yang signifikan dari pengintip Israel itu baru-baru ini ditemui.

Rasan al-Jad dipercayai salah seorang daripada pengintip Israel dalam syarikat telekomunikasi selular.

Dia dan pengikutnya diduga ditempatkan di perisian Israel sebelum dipindahkan stesen penyiaran Alfa, Hizbullah laporan agensi berita Al-Manar.

Al-Jud adalah bekas perwira Angkatan Darat Lubnan dengan pengetahuan teknik yang cukup luas.

Hal ini dipercayai bahawa beliau dan yang lain-lain melarikan diri ke Jerman dengan menggunakan pesawat komersial, laporan Haaretz.

Kerajaan Lubnan mendapat tahu secara rasmi bahawa bayaran lebih telah diberikan kepada dua puluh pengintip Israel oleh kerajaan zionis pada tahun lepas, lebih banyak daripada jumlah yang mereka simpan di Alfa.

Penangkapan pengintip Syarbel Makhlouf Alfa terkemuka Qazzi dan Tareq Raba'a dilihat dapat mempercepatkan siasatan al-Jad.

Hizbullah mendakwa bahawa pengintip Alfa telah mensabotaj siasatan kes pembunuhan Allahyarham Perdana Menteri Lubnan Rafik Hariri.

Mereka mendakwa bahawa pengintip Israel membantu Alfa mengumpulkan perisikan komunikasi bimbit palsu untuk menyusahkankan dan mensabotaj Hizbullah, Ynet laporan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan