Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Selasa, 28 September 2010

Pegawai Israel Halang Siasatan Jenayah Seks Budak


Rabu ,29/09/2010 – The Defense for Children International (DCI) menuduh penyiasatan Israel berdiam diri dalam aduan yang diajukan oleh anak Palestin di bawah umur yang diseksa secara fizikal dan keganasan seksual oleh penyiasat Israel.

Organisasi ini mengatakan budak kecil ini membuat aduan pada bulan Ogos bahawa ia dipukul dan dipaksa untuk mengaku oleh tentera Israel yang menangkapnya atas tuduhan membaling batu, dan ia kemudian diseksa secara fizikal dan keganasan seksual ketika sedang disiasat di pejabat polis Etzion di Tebing Barat selatan.

Dia menuduh penyiasat meletakkan klip buaya dari kabel elektrik pada alat kelamin dan lagi satu klip di gari dan mengugut untuk mebuat kejutan elektrik terhadap dia.

Setelah aduan diajukan tarikh 15 Ogos, seorang pegawai Israel menghubungi mangsa dan memerintahkan dia untuk tampil di pusat penyisatan Etzion tanpa peguam untuk membincangkan aduan, dan mengancam akan menghentikan penyiasatan jika ia meminta kehadiran peguammnya, lapor DCI.

Gerakan tersebut mengatakan langkah itu adalah usaha untuk menyekat penyiasatan, dan di bawah undang-undang Israel, setiap mangsa kejahatan dan kekejaman, yang meliputi kesalahan seks, berhak untuk mendapatkan peguam, kecuali yang akan membahayakan penyiasatan.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan