Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Khamis, 28 Oktober 2010

IPA Tawaran Rawatan Sebagai Ganjaran untuk Mengurung Sendiri


Jumaat, 29/10/2010 – Perkhidmatan Penjara Israel (IPA) telah menawarkan rawatan perubatan untuk seorang tahanan wanita Palestin di penjara Damon sebagai ganjaran untuk mengurung diri beliau seorang diri selama tiga bulan di penjara Ramle.

Ahmed Al-Beitawi, seorang penyelidik di Lembaga Solidariti Antarabangsa Tadamun mengatakan bahawa Wurud Qassem dari bandar Teira 1948 dijajah menderita sakit teruk pada gigi dan rahang sehingga beliau tidak boleh bercakap atau makan dengan betul.
Dia meminta IPA untuk rawatan tetapi dia terkejut dengan respon klinik penjara bahawa beliau harus menjalani tiga bulan di pengasingan di Ramle sebagai balasannya.

Beitawi mengatakan bahawa tahanan menolak tawaran tersebut, menambah bahawa beliau lebih suka sakit bersama teman-teman penjara dia daripada perubatan dan pemencilan.
Beitawi mengatakan bahawa IPA memanfaatkan rasa sakit tahanan untuk memeras mereka, mengingati bahawa rawatan perubatan ditawarkan kepada tahanan Palestin sebagai ganjaran atas pengakuan dosa atau buang daerah.

Mengabaikan perubatan dan kurungan seorang diri adalah fokus utama tahanan dalam mogok mereka masa lalu dan tuntutan kini, Beitawi berkata. Qassem Wurud ditahan sejak bulan Oktober 2006 dan sedang menjalani hukuman enam tahun penjara dengan tuduhan melawan penjajahan. Dua perempuan Palestin yang lain dari tahun 1948 Palestin dijajah menjalani hukuman lain iaitu Lina Jarboni, 18 tahun, dan Khadijah Abu Ayyash, 3 tahun.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan