Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Khamis, 28 Oktober 2010

Kumpulan-kumpulan Hak Asasi Manusia Bertemu Bincang Penyelesaian Penolakan Pasport Kepada Warga Gaza


Khamis, 28/10/2010 - Sebuah perwakilan kumpulan hak asasi manusia Palestin mengecam Selasa Jabatan kerajaan Kementerian Dalam Negeri Ramallah yang menolak permohonan sejumlah pasport warga Gaza diterbitkan di Tebing Barat atas alasan keselamatan. Sembilan ahli perwakilan membahas melalui persidangan video pada Selasa antara ahli di Tebing Barat dan rakan-rakan mereka di Gaza mengenai masalah pasport, menekankan bahawa menolak pasport warga negara merupakan amalan haram dan melanggar undang-undang kewarganegaraan yang paling asas. Mereka berpendapat identiti ini merupakan hak asasi manusia yang melibatkan sejumlah hak-hak yang lain, seperti hak untuk belajar, bekerja, kesihatan, dan merantau.

Setelah membahas beberapa siri langkah-langkah yang diambil sebelum ini, dewan memutuskan bahawa ia akan mengatur pertemuan dengan Jabatan Dalam Negeri sebagai langkah awal sebelum beralih kepada tindakan undang-undang. Dalam perkembangan berasingan, militia keselamatan PA teruskan kempen penangkapan penyokong Hamas di Tebing Barat, kerana beberapa penyokong Hamas ditangkap di sana, sumber-sumber tempatan mengatakan pada hari Selasa.

PA menangkap tokoh terkemuka Hamas Omar Ali Jabrini dari kem pelarian Balata di Nablus ditahan selepas kurang dari seminggu dia dibebaskan dari tahanan Israel selepas menghabiskan tiga tahun penjara dan dia ditangkap beberapa kali oleh pasukan Israel. Ahmed Tayseer Abu Shamiya juga ditangkap di Deir Sharaf selepas rumahnya digeledah dan komputer peribadinya disita. Unit Pencegahan Keselamatan PA menahan bekas tahanan Ibrahim Ahmed Salama Mur’i dari desa Qarawat Bani Hassan beberapa hari selepas dia dibebaskan dari penjara Israel. Dia dipanggil untuk menghadap perisikan PA tiga hari selepas dibebaskan, tapi unit tersebut menangkap dia dua hari sebelum pertemuan kedua dengan perisikan Salfit. Fadi Ghunaimat, seorang mahasiswa di Al-Khalil University seoragn hafiz Quran, dari kota Al-Khalil dari Surif ditangkap oleh pasukan keselamatan dan ditahan di sel asing untuk hampir sebulan.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan