Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Sabtu, 20 November 2010

Abbas: Kami Tolak Pembekuan Ganti F-35 Kepada Israel


21 November 2010 - Presiden Palestin Mahmoud Abbas menolak sebarang hubungan kait antara pembekuan penempatan haram Yahudi di Tebing Barat kepada pemberian F-35 kepada Israel sebagai syarat Israel untuk menerima permintaan Abbas.

Rejim Israel memberikan syarat baru sekiranya Palestin ingin memulakan kembali rundingan dan akan membekukan pembinaan penempatan haram Yahudi di Tebing Barat selama 90 hari, sekiranya Israel diberikan 20 buah jet pejuang F-35 bernilai USD 3 billion dan bantuan tambahan USD 20 billion dari AS.

Abbas mengatakan: "Kami menolak sebarang syarat berhubung perjanjian memberikan jet pejuang dan pembekuan pemukiman walau dalam bentuk apapun, ia tidak mempunyai kaitan dengan kami, dan kami tidak akan campur tangan, matlamat kami tidak berubah".

Dikutip oleh agensi berita France, Abbas mengatakan kepada akhbar "Sharq Al-Awsat", yang diterbitkan di London pada hari Jumaat, "Amerika sekutu Israel dan kita tidak boleh menahannya, tetapi bantuan tersebut tersasar jauh dari malamat rundingan Palestin dan ia tidak boleh digunakan sebagai alasan untuk menambahkan lagi senjata Israel."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan