Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Jumaat, 12 November 2010

Amerika Berhasrat Menggunakan Kuasa Veto Kepada Wilayah palestin Jika Israel Membekukan Penempatan Selama 3 Bulan


Sabtu, 13/11/2010 – Seorang Pegawai Politik Senior Israel berkata bahawa pentadbiran Amerika mungkin akan menggunakan hak vetonya menentang keputusan untuk mengiktiraf wilayah Palestin jika Israel membekukan penempatan penduduk Yahudi di sesetengah kawasan di Tebing Barat hanya untuk 3 bulan.

Pegawai itu menambah bahawa hasrat itu akan menjadi sebahagian daripada pakej yang telah ditawaran kepada Israel oleh AMerika, termasuk memberi jaminan akan mengekalkan sokongan tentera ke atas negara dalam kawasan itu dan akan menentang semua usaha antarabangsa untuk mengharamkan negara Israel.

Sumber yang lain memberitahu bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu memberitahu sesuatu yang dikatakan sebagai kempen besar-besaran untuk menghalang pengiktirafan Israel dalam dunia ini. Netanyahu menyatakan demikian dalam lawatannya ke Washington dan bertemu dengan pegawai-pegawai Amerika.

Netanyahu berkata demikian kerana sebahagian media Israel memberitahu kebimbangan bahawa halangan untuk mengiktiraf Israel merupakan satu masaah yang membimbangkan kerana ia menunjukkan bahawa Israel masih bersalah kecuali dibuktikan sebaliknya.

Radio berbahasa Hebrew juga memetik Menteri Perang, Ehud Barak berkata bahawa cubaan untuk menghalang pengiktirafan Israel seluruh dunia merupakan satu bahaya yang besar yang mengancam masa depan Israel.

Dalam konteks yang lain, kerajaan Israel mengumumkan bahawa aktiviti penempatan dan penaklukan wilayah dan rumah Palestin di timur Jurusalem tidak akan berhenti, dan menegaskan bahawa polisi ini selari dengan polisi kerajaan Israel sebelum ini sejak 40 tahun yang lalu.

Setiausaha kerajaan Israel, Zvi Hauser menyatakan bahawa keputusan terakhir untuk membina 1300 penempatan di kejiranan Palestin di timur Jurusalem telah diambil tiga minggu lepas.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan