Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Khamis, 25 November 2010

Erdogan: Israel Kalah Dan Akan Dikalahkan Lagi Di Lubnan


25 November 2010 - Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan berkata Lubnan telah mengalahkan Israel dalam perang yang dilancarkan pada tahun 2006, dan akan menang dalam setiap perang yang akan datang.

Dalam lawatan rasmi ke Lubnan selama dua hari bermula semalam Rabu 24/11/2010, beliau berkata bahawa, kita akan menjadikan seluruh wilayah(arab dan sekitarnya) bersatu "membunuh Israel", juga mengkritik Israel dengan kritikan yang tajam, meminta Israel menghentikan apa yang di digambarkan sebagai "provokatif" serta meminta maaf kepada masyarakat.

Perdana Menteri Turki menambah dalam sebuah majlis yang diadakan di Akkar, Utara Lubnan, bahawa Israel harus undur dari kesalahan, serta menekankan bahawa sekiranya terjadi perang baru, yang kalah tidak hanya akan berlaku dalam daerah Israel bahkan seluruh warga Israel.

Erdogan dalam kunjungannya, setelah mendapat jemputan dari Lubnan bagi menyelesaikan beberapa perkara serta merapatkan jurang perbezaan pendapat terutamanya isu mahkamah antarabangsa pembunuhan bekas Perdana Menteri Lubnan, Rafik Hariri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan