Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Jumaat, 12 November 2010

Mesir Bantu Israel Bunuh Namnam


13 November 2010 - Washington - Majalah The Time Amerika Syarikat berkata yang Mesir telah menyediakan bantuan perisikan kepada Israel sehingga mengakibatkan berlakunya pembunuhan ke atas Muhmmad al-Namnam, seorang komandan bagi kumpulan pecahan Tentera Islam di Gaza.

Sebuah artikel oleh Karl Vick di Baitul Maqdis, yang diterbitkan pada hari Rabu di laman web majalah berkenaan, mendakwa yang pihak perisikan Mesir telah berjaya mengumpul maklumat dari anggota-anggota kumpulan tersebut, yang ditahan dan disoalsiasat di Mesir, mengenai rancangan kumpulan berkenaan untuk melancarkan serangan ke atas tentera Amerika yang berpengkalan di gurun Sinai lantas menyampaikan maklumat tersebut kepada Israel.

Kereta Namnam dijadikan sasaran pada 3 November oleh sebuah misil udara-ke-bumi di tengah Bandar Gaza hingga menyebabkan berlakunya ledakan besar serta membunuhnya dan mencederakan seorang yang lain.

Pada hari yang sama Unit Keselamatan Dalaman Israel, Shin Bet, mengaku bertanggungjawab ke atas pembunuhan itu. Laman web harian Ibrani, Yediot Ahronot, melaporkan yang pada waktu itu Namnam terlibat dalam sebilangan operasi ke atas sasaran Israel bagi pihak "Tentera Islam" dan pembunuhan itu dilakukan setelah pihak perisikan Israel mengetahui yang dia sedang merancang melakukan serangkaian serangan bom di Israel melalui semenanjung Sinai di Mesir.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan