Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Sabtu, 20 November 2010

Pentagon Bersiap Beli Jet Pejuang F-35


21 November 2010 - Syarikat pengeluar senjata tentera terbesar dunia, Lockheed Martin, memgumumkan bahawa Jabatan Pertahanan AS(Pentagon) telah membuat tempahan untuk membeli 31 jet pejuang jenis F-35 dalam perjanjian bernilai sekitar USD3.5 bilion.

30 darinya akan diserahkan kepada tentera udara AS serta marin dan salah satu dari jet pejuang tersebut akan diberikan kepada Britian, dan kemungkinan akan ada penambahan tempahan jet tersebut untuk diserahkan kepada Belanda.

Israel juga telah menandatangani kontrak untuk membeli 20 jet pejuang dari model yang sama.

Tentera Udara AS juga mengumumkan keputusan akhir kontrak bernilai USD 35 bilion untuk membeli pesawat pembawa minyak untuk mengisi bahan bakar tersebut di udara telah ditunda sehingga awal tahun depan yang sepatutnya dijadualkan pada 20 Disember 2010 akan datang.

Terdapat dua syarikat besar bersaing dalam perjanjian tersebut iaitu Boeing Amerika dan Airbus Eropah, yang akan menggantikan pesawat pembawa minyak jenis Boeing KC-135 yang telah berumur lebih 50 tahun.

Menurut Syarikat Boeing - yang berpusat di Chicago - mereka adalah pembekal senjata ke-2 terbesar kepada Jabatan Pertahanan AS setelah Lockheed Martin dan menambah bahawa pesawat yang dicadangkan oleh mereka adalah 100% buatan Amerika jika hendak dibandingkan pesawat Airbus 330 yang dikuasai sepenuhnya oleh kesatuan Eropah berpusat di Munich, Jerman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan