Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Jumaat, 24 Disember 2010

Hamas: Wikileaks Mendedahkan Persahabatan Fatah-Israel


Sabtu , 25/12/2010 - Jurucakap Hamas Sami Abu Zuhri memberitahu PIC pada selasa bahawa sebuah dokumen baru yang disiarkan dalam Wikileaks mengesahkan tahap kerjasama keselamatan antara Israel dan Pihak Berkuasa Palestin.

Maklumat itu membuktikan bahawa Fatah terlibat dengan perang di Gaza dan menyambung kerjasama dengan Israel untuk menamatkan sayap ketenteraan Hamas, Bridged al-Qassam, melalui agensi keselamatannya di Tebing Barat dan kumpulannya di Semenanjung Gaza.

Laman itu membocorkan dokumen daripada US tentang Fatah memohon presiden Pihak Perkhidmatan Keselamatan Israel (Shin Bet), Yuval Diskin untuk menyerang Hamas, yang berkuasa di Semenanjung Gaza.

Dokumen itu ialah sebah telegram daripada duta US ke Israel, Richard Jones kepada Jabatan Negara US selepas mesyuarat dengan Diskin pada 2007, dan memberitahu bahawa Diskin berkata, “(Fatah) telah sampai kepada tahap sifar… mereka memohon kami menyerang Hamas… ini satu perkembangan baru… Kami tidak pernah melihat perkara ini sebelum ini.. Mereka telah hilang harapan.”

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan