Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Selasa, 14 Disember 2010

Haniyeh: Tiada "Israel Kubra" Dan Tiada Masa Depan Untuk Zionis Di Tanah Kami


15 Disember 2010 - Presiden kerajaan Palestin di Gaza Ismail Haniyeh, berkata semalam, bahawa tidak ada apa yang dinamakan sebagai "Israel Kubra(Great Israel)" dan tidak ada masa depan rejim Israel di bumi Palestin di darat dan laut.

Demikian antara ucapan Haniyeh, dalam program mega gerakan Hamas sempena memperingati 23 tahun gerakan tersebut, walaupun dalam keadaan rakyat Palestin menghadapi cabaran besar terutamanya cabaran politik pada saat rejim Israel dan AS bersatu mempermain-mainkan isu Palestin.

Walaupun Hamas berdepan dengan pelbagai cabaran dan rintangan tetapi tetap teguh dalam menguruskan kerajaan dan tidak menarik diri dari arena politik, tetap meneruskan usaha dan agenda dengan penuh keyakinan, kekuatan dan bersatu, serta berkeyakinan bahawa kepungan tidak akan mengubah keyakinan dan lari dari perjuangan.

Warga Palestin berduyun-duyun datang untuk mengambil kesempatan melihat secara lebih dekat gerakan tersebut. "Jika pilihan raya umum diadakan secara bebas dan adil maka Hamas akan mampu menang di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza lebih baik dari sebelumnya, menikmati kemerdekaan dan memelihara hubungan", tambahnya lagi.

Sementara itu beliau menekankan bahawa negara Islam yang memberikan sokongan kepada rakyat Palestin merupakan satu kewajipan, dan sesiapa yang berada di tengah menantikan keputusan rundigan damai maka kami berkata kepadanya: "Kami tidak akan menyerahkan walau satu inci dari tanah Palestin"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan