Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Khamis, 16 Disember 2010

Israel Rancang Pindahkan Penduduk Yahudi Iran Ke Palestin


17 Disember 2010 - Nazareth - Kementerian Penyerapan Imigresen Israel telah mengumumkan rancangan untuk memindahkan kesemua 20,000 penduduk Yahudi Iran ke Palestin yang didudukinya. Kementerian berkenaan telah mengumpulkan data yang mengesahkan bahawa jumlah penduduk Yahudi di Iran mencecah angka sekitar 20,000, dan menempatkan mereka di bahagian Palestin yang dijajah akan menelan belanja sekitar USD 2.22, Radio Tentera Israel melaporkan.

Jawatankuasa Penempatan Perpindahan bagi Parlimen Israel telah membincangkan perkara memindahkan penduduk Yahudi Iran seiringan dengan kajian mengenai perkembangan masyarakat Yahudi di negara-negara Islam.

Sebuah stesen radio mengungkap kata-kata ketua jawatankuasa tersebut yang juga anggota parti Likud, Danny Danon, yang berkata, "Situasi semasa bagi kehidupan yang dilalui oleh masyarakat Yahudi di Iran sangat merisaukan kami. Negara Israel merasa perlu untuk membawa mereka ke negara ini dan membantu mereka berintegrasi." Kerajaan Israel baru-baru ini meluluskan sebuah langkah untuk memindahkan 8,000 masyarakat Yahudi Falasha di Habsyah ke Palestin yang didudukinya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan