Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Selasa, 14 Disember 2010

Kementerian Kesihatan: Gaza Kekurangan 137 Jenis Ubat Penting


14 Disember 2010 - Gaza: Kementerian Kesihatan memaklumkan bahawa Gaza kekurangan 137 jenis ubat penting. Wakil farmasi, Munir Barsh dalam kenyataannya, Khamis (13/12) mengatakan bahawa jenis ubat-ubatan terutamanya untuk penyakit kanser, buah pinggang dan bahagian penyelenggaraan.

Menurutnya yang paling diperlukan adalah jenis ubat untuk melakukan operasi bedah, penjagaan intensif, bedah ortopedik, serta ubat yang digunakan dalam anestesi atau alat pernafasan, pengesanan jantung dan USG, serta benang untuk operasi bersalin, jahitan mata dan sebagainya.

Barsy menuntut Kementerian Kesihatan di Ramallah menghantar keperluan perubatan Gaza yang ditahannya. Ramallah hanya menghantar sebanyak 37% keperluan ubat Gaza untuk tahun 2010.

Wakil kemanusiaan dan media, Ahmad Asyi menegaskan bahawa Gaza sejak 4 tahun blockade mengalami kesan kehancuran di semua aspek kehidupan. Menurut Asyi, keadaan kesihatan di Gaza semakin memburuk akibat larangan Israel terhadap kemasukan bantuan perubatan dan bantuan kemanusiaan ke Gaza.

Ahmad menuntut lembaga HAM dan persatuan antarabangsa, terutama Palang Merah Antarabangsa dan WHO untuk segera melakukan campur tangan untuk membawa masuk keperluan yang diperlukan oleh warga Gaza.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan