Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Isnin, 6 Disember 2010

Penyelidik Palestin: Pembongkaran Fakta Kebakaran Karmel


7 Disember 2010 - Penyelidik dan Sejarawan Palestin, Dr. Nasser Al-Jarbou Aliafawi, dakwaan rejim Israel bahawa kebakaran di Haifa kerana kelalaian adalah dakwaan palsu.

Jarbou berkata bahawa api yang terhasil pada kebakaran tersebut sebenarnya dihasilkan dari bahan kimia ujian dari maklmal yang berdekatan dengan pergunungan Karmel, selain dari kawasan ini mengandungi sebuah penjara rahsia bagi militan Palestin, sehingga lebih dari empat puluh askar yang mati kerana kebakaran sebenarnya telah tamat kursus lanjutan dalam pengurusan penjara.

Dr. Jarbou dalam kenyataan akhbarnya bahawa api secara normalnya apabila dibakar biasa dengan sebab kecuaian pun akan mampu ditanggani oleh Israel, kerana mereka mampu untuk memadamkan api biasa.

Dia berkata: "Tapi ini lebih berbahaya daripada api kerana ia adalah hasil ujikaji kimia di daerah pergunungan, bersempadan dengan Karmel, dan dengan kadar cepat Israel memohon bantuan dari negara-negara jiran dan dunia menunjukkan bukti kukuh sekiranya ia dibiarkan akan menjadi bencana besar pada keselamatan Negara jirannya dan Palestin 48.

Dan terbukti bagaimana Israel tidak mampu memadamkan api kesemuanya, melainkan setelah campur tangan pesawat khusus pemadam kebakaran dari Russia, Dr, Jarbou menyeru kepada badan kemanusiaan dan organisasi hak asasi manusia untuk menyelidik nasib tahanan Arab dan Palestin, dan melakukan pemeriksaan yang menyeluruh untuk memastikan keselamatan dan kesihatan mereka .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan