Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Khamis, 20 Januari 2011

Ben Ali Melawat Israel Secara Rahsia Dua Hari Sebelum Revolusi?


21 Januari 2011 - Walaupun banyak tuduhan-tuduhan dilemparkan kepada mantan Presiden Tunisia yang digulingkan, Zine El Abidine Ben Ali, dengan rasuah dan kerosakan, Rabi Yahudi di Tunisia, Haim Petain, membuat kenyataan bahawa Zine El Abidine Ben Ali adalah presiden yang terbaik dalam memberikan kebebasan beragama.

Kenyataan tersebut disiarkan pada saluran TV 7, Israel: "Terima kasih Tuhan, orang-orang Yahudi di Tunisia berada dalam keadaan baik dalam pemerintahannya" dan Haim Petain juga menyatakan bahawa Ali mengadakan lawatan rahsia ke Israel selama 2 hari sebelum digulingkan.

Kerajaan Tunisia sentiasa mendahulukan keselamatan Yahudi yang datang ke Tunisia samada pelancung atau lainnya, mengawal setiap pergerakan mereka supaya sentiasa selamat berada Tunisia. Pada 14 Januari lalu, revolusi yang lebih dikenali sebagai "Revolusi Melati", menggulingkan presiden Zine El Abidine Ben Ali, 74 tahun. Memaksa beliau dan keluarga melarikan diri ke Arab Saudi selepas 23 tahun memerintah Tunisia sejak 7 November 1987.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan