Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Selasa, 8 Mac 2011

10 Bahasa Paling Banyak Digunakan Oleh Penduduk Dunia...

Berikut adalah bahasa yang paling banyak digunakan oleh penduduk dunia. Antaranya ialah:

1. Bahasa Mandarin


Tak diragukan lagi bahawa Bahasa Mandarin adalah bahasa yang paling banyak digunakan orang di seluruh dunia. Jumlah penduduk di China/Tionghua pada masa ini dianggarkan hampir mencecah 1.4 million juta orang.

Jumlah penutur: sekitar 1,5 milion orang
Jenis aksara: Karakter Cina
Negara penutur: Cina dan komunitas keturunan Cina lainnya di seluruh dunia.
Bahasa mandarin juga digunakan sebagai bahasa rasmi PBB.
Untuk menyapa dalam bahasa Mandarin, ucapkan “Nin hao”

2. Bahasa Inggeris


Ini dia bahasa paling top di dunia sekaligus bahasa yang paling banyak diambil menjadi bahasa rasmi di beberapa negara dan organisasi antarabangsa. Tercatat ada lebih kurang 53 negara dan 10 organisasi antarabangsa yang mengunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi. Selain itu, hampir semua negara di dunia menjadikan bahasa inggeris sebagai bahasa kedua setelah bahasa kebangsaan masing-masing.

Jumlah penutur: sekitar 500 juta orang
Jenis aksara: Latin
Negara penutur: Inggeris Raya, AS, Afrika Selatan, Antigua & Barbuda, Australia, Bangladesh, Brunei Darussalam, Dominica, Ethiopia, Eritrea, Fiji, Filipina, Gambia, Ghana, Grenada, Hong Kong, India, Ireland, Jamaica, Cameron, Canada, Kenya, Kiribati, Siberia, Malawi, Malta, Kepulauan Marshall, Mauritius, Namibia, Nauru, Nigeria, Pakistan, Palau, Papua New Guinea, Rwanda, Saint Kitts & Nevs, Saint Lucia, Saint Vincent & Grenada, Samoa, Selandia Baru, Seychelles, Sierra Leone, Singapura, Kepulauan Solomon, Somalia, Sri Lanka, Switzerland, Tanzania, Tonga, Trinidad & Tobago, Uganda, Venezuala, Zambia, Zimbabwe. Organisasi Internasional, PBB, Euro, NATO, NAFTA, OAS, OIC, PIF, UKUSA, dll. Untuk menyapa dalam bahasa Inggeris, ucapkan: "Hello"

3. Bahasa Hindi


India memang unik! Bayangkan sahaja, negara ini mempunyai penduduk terbanyak ke-2 di dunia, filem-filem Bollywood, Taj Mahal, Raja Asoka yang Agung, Mahatma Gandhi…. ehh, ternyata India tidak mempunyai bahasa nasional rasmi. Bahasa Hindi yang digunakan oleh sebahagian besar masyarakat India hanya diakui sebagai bahasa harian oleh masyarakatnya.

Jumlah penutur: sekitar 497 juta orang
Jenis aksara: Devanagari
Negara penutur: India, AS, Mauritius, Afrika Selatan, Yaman, Uganda, Singapura, Selandia Baru, Jerman, Fiji, Nepal, Suriname, Trinidad & Tobago, Guyana dan Emiriah Arab Bersatu.
Untuk menyapa dalam bahasa Hindi, ucapkan “Namaste”

4. Bahasa Sepanyol


Setelah Portugal menguasai jalur-jalur penjelajahan maritim di Asia, Afrika dan Amerika pada abad ke-15, giliran Sepanyol pula menguasai wilayah-wilayah tersebut sejak abad ke 16 dan 17. Akibatnya, banyak kebudayaan Sepanyol yang tertanam kuat di sana. Pada masa ini, Bahasa Sepanyol banyak digunakan sebagai bahasa rasmi negara-negara di Amerika Tengah dan Selatan. Selain itu, bahasa Sepanyol juga banyak digunakan di beberapa negara bahagian Amerika Syarikat yang bersempadan dengan Mexico. Bahkan terdapat beberapa kosa kata bahasa Inggeris yang dipinjam dari bahasa Spanyol seperti tornado, bonanza, patio, quesadilla, Enchilada, dan taco grande supreme, dll.

Jumlah penutur: sekitar 400 juta orang
Jenis aksara: Latin
Negara penutur: Sepanyol, Argentina, Bolivia, Chile, Dominican Republic, Ecuador, El Salvador, Guinea Khatulistiwa, Guatemala, Honduras, Colombia, Costa Rika, Cuba, Mexico, Nicaraguay, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Uruguay, Venezuela
Untuk menyapa dalam bahasa Sepanyol, ucapkan: “Hola”

5. Bahasa Arab


Bahasa Arab adalah salah satu bahasa tertua di dunia dan merupakan bahasa yang dipakai dalam Al-Qur’an. Bahasa Arab banyak meminjamkan kosakatanya ke beberapa bahasa di Eropah terutama bahasa Sepanyol, Portugis dan Sisilia. Bahasa Arab sama seperti juga bahasa Ibrani dan Parsi. Ia mengunakan kaedah penulisan aksara dari kanan ke kiri. Sejak tahun 1974, bahasa Arab digunakan sebagai salah satu bahasa rasmi di PBB.

Jumlah penutur: sekitar 300 juta orang
Jenis aksara: Arab
Negara penutur: Arab Saudi, Al-jazair, Bahrain, Chad, Morocco, Djibouti, Mesir, Eritrea, Iraq, Israel, Jordan, Kuwait, Lebanon, Libya, Maroko, Niger, Oman, Palestin, Qatar, Somalia, Sudan, Syria, Tunisia, Emirat Arab Bersatu, Sahara Barat, Yaman, Mauritania, Senegal, Mali.
Bahasa arab juga digunakan sebagai bahasa rasmi PBB.
Untuk menyapa dalam bahasa Arab, ucapkan: "Assalammualaikum"

6. Bahasa Rusia


Mikhail Gorbachev, Vladimir Putin, Roman Abramovich, Anna Kournikova, dan Maria Sharapova adalah para pengguna bahasa Rusia yang sudah kita ketahui dari berbagai pemberitaan media. Namun, selain mereka dianggarkan 270 juta penduduk dunia menggunakan bahasa Rusia sebagai bahasa rasmi mereka.

Jumlah penutur: sekitar 278 juta orang
Jenis aksara: Cyrillic
Negara penutur: Rusia, Belarusi, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Moldova.
Bahasa Rusia juga digunakan sebagai bahasa rasmi PBB
Untuk menyapa dalam bahasa Rusia, ucapkan: “Zdravstvuite”

7. Bahasa Indonesia


Bahasa indonesia termasuk di dalam rumpun bahasa Melayu ternyata berada pada kedudukan ke-7 dengan jumlah penutur sekitar 259 juta orang. Hitungan kasar ini diperoleh dari perkiraan jumlah penduduk indonesia pada tahun 2009 yang mencapai pertambahan sebanyak 230 juta manusia berbanding penduduk Malaysia 28 juta, penduduk Brunei 388 ribu serta sebagian kecil penduduk Thailand, Singapura dan Timor Timur. Jumlah ini mungkin bertambah kerana sejak tahun 2007 Bahasa indonesia telah dijadikan sebagai bahasa rasmi kedua di Vietnam.

Fakta menarik mengenai bahasa indonesia:
Bahasa indonesia menduduki kedudukan ke 3 di Asia dan kedudukan ke 26 di dunia. Bahasa indonesia juga banyak terdapat di dunia maya, buktinya wikipedia berbahasa indonesia telah menduduki kedudukan ke 26 dari 250 wikipedia berbahasa asing di dunia dan kedudukan ke 3 di Asia setelah bahasa Jepun dan Mandarin, selain itu bahasa indonesia menjadi bahasa ke 3 yang paling banyak digunakan dalam posting blog di wordpress.

8. Bahasa Portugal


Portugal memang hanyalah sebuah negara yang kecil dan boleh dikatakan salah satu negara miskin di Eropah. Namun pada abad ke 15, Portugal merupakan bangsa yang besar kerana merekalah yang mengawali penjelajahan maritim ke seluruh pelusuk dunia. Berkat jasa para penjelajah seperti Vasco da Gama, Henry the Navigator, Afonso de Albuquerque dan Pedro Álvares Cabral, Portugal memegang wilayah-wilayah penting di Asia, Afrika dan Amerika Selatan dan kemudian menanamkan pengaruh kebudayaannya di sana.

Jumlah penutur: sekitar 240 juta orang
Jenis Aksara: Latin
Negara Penutur: Portugal, Brazil, Angola, Cape Verde, Timor Timur, Guinea-Bissau, Makau, Mozambique, São Tomé e Príncipe.
Untuk menyapa dalam bahasa Portugis, ucapkan: “Bom dia”

9. Bahasa Benggali


Bangladesh adalah sebuah negara yang secara geografi merupakan negara kecil, tapi jumlah penduduknya mencapai 162 juta orang. Bahasa rasmi Bangladesh adalah Bahasa Bengali. Ini kerana wilayah Bangladesh hampir seluruhnya bersempadan dengan India maka jumlah pengguna bahasa Bengali menyebar hingga ke beberapa wilayah India.

Jumlah penutur: Sekitar 230 juta orang
Jenis Aksara: Bengali
Negara Penutur: Bangladesh, India
Untuk menyapa dalam bahasa Bengali, ucapkan "Ei Je"

10. Bahasa Perancis


Bahasa yang sering disebut-sebut sebagai bahasa paling romantik di dunia. Selain itu ianya juga menjadi bahasa rasmi di Perancis dan beberapa negara yang pernah dikuasainya.Bahasa Perancis juga adalah salah satu bahasa rasmi di Pertubuhan Bangsa-bangsa (PBB)

Jumlah penutur: sekitar 200 juta orang
Jenis Aksara: Latin
Negara Penutur: Perancis, Monaco, Kanada, Swiss, Belgium, Luxemburg, Benin, Burkina Faso, Burundi, Cameron, Afrika Tengah, Chad, Komoro, Kongo/Zaire, Pantai Gading, Djibouti, Guinea, Guinea Katulistiwa, Gabon, Guernsey, Madagaskar, Mali, Mauritius, Niger, Rwanda, Senegal, Seychelles, Togo, Haiti, Lebanon, Kaledonia Baru, Vanuatu. Polynesia, Martinique, Guadalupe. Bahasa rasmi PBB.
Untuk menyapa dalam bahasa Perancis, ucapkan: “Bonjour”

Tiada ulasan:

Catat Ulasan