Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Isnin, 7 Mac 2011

Projek Rahsia UAE: Mencipta Hujan Lebat Di Gurun Dan Padang Pasir


Dubai: Sekumpulan saintis berjaya telah berjaya menghasilkan kira-kira 50 hujan lebat di rantau Al-Ain, Abu Dhabi pada tahun lalu dengan menggunakan teknologi ion, lapor sebuah akhbar tempatan. Para saintis tersebut dilantik oleh Presiden Emiriyah Arab Bersatu (UAE), Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan untuk melaksanakan projek rahsia itu. Kebanyakan hujan lebat itu berlaku semasa kemuncak musim panas iaitu pada bulan Julai dan Ogos. Semasa hujan itu turun pada tahun lalu, penduduk bingung dengan kehadiran hujan lebat tersebut yang kadangkala diikuti dengan ribut petir.

Para saintis ini menggunakan pengion gergasi berbentuk seperti terendak lampu yang dipasang pada batang-batang besi untuk menjana medan partikel bercaj negatif yang dipanggil elektron. Keadaan ini menggalakkan pembentukan awan dan dapat menghasilkan hujan. Dalam satu video rahsia, pengasas syarikat Switzerland yang bertanggungjawab ke atas projek tersebut, Metro Systems International mengakui usaha itu akhirnya membuahkan kejayaan. "Kami berjaya menghasilkan hujan," kata pengasas Metro Systems International, Helmut Fluhrer.

Pada bulan Jun tahun lalu, Metro Systems telah membina lima tapak pengionan yang setiap satu mengandungi 20 pemancar. Pemancar itu mampu menghantar bertrilion-trilion ion yang membentuk awan ke atmosfera. Menurut akhbar Sunday Times, sistem itu dipercayai berjaya menghasilkan hujan buat pertama kalinya. Projek untuk mencipta hujan itu dipercayai melibatkan kos £7 juta (RM33.21 juta).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan