Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Sabtu, 19 Mac 2011

Saudara Baru Yang Telah Memeluk Agama Islam Diaibkan Berita Harian

Saya terpanggil untuk post artikel ini kat ruangan blog saya kerana berasa kesian terhadap nasib yang sedang dialami oleh saudara seakidah saya iaitu seorang artis perempuan yang bernama Daphne Iking atau nama Islamnya Dahlia dan nasib anak perempuannya, Isobel Daniella... Beliau baru sahaja bercerai dengan bekas suaminya yang bernama Ryan Chong Yiing Yih yang berusia 33 tahun dan berkahwin dengan seorang lelaki yang beragama Islam... Suami barunya bernama Azmi Abd Rahman... Pada hari Ahad (20/03/2011), saya telah terbaca sebuah artikel di dalam Berita Harian diruangan B POP yang bertajuk "SIAPAKAH BAPA KANDUNG ANAK DAPHNE?" mukasurat 11 ditulis oleh Zubir Mohd Yunus.

Menurut pendapat saya, artikel ini disiarkan bertujuan untuk mengaibkan beliau dan anaknya... Ia diterbitkan oleh seorang yang tidak bertanggungjawab dan suka mendedahkan aib orang lain... Ianya juga bertujuan untuk memberi tekanan kepana Daphne Iking atau Dahlia yang baru sahaja memeluk agama Islam... Daphne Iking atau Dahlia berhak untuk mengambil tindakan undang-undang dan saman malu terhadap Berita Harian, Zubir Mohd Yunus dan Doktor yang merawatnya kerana tidak beretika menyiarkan artikel yang bertujuan mengaibkannya... Doktor berkenaan boleh didakwa kerana melanggar etika sebagai seorang doktor dan sumpahnya kerana tidak melindungi maklumat pelanggan.

Renungilah hadith sahih berikut:

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang menceritakan kesalahan dan keaiban saudaranya, nescaya Allah akan membuka rahsia dan aibnya pula diakhirat kelak.” - (Hadith Riwayat Baihaqi dan Ahmad)

Renungilah hadith sahih diatas, mahu ke Allah mendedahkan aib dan kesalahan kita di hari Akhirat kelak? Di hari dimana tidak bergunanya segala harta benda kecuali amalan ketika di dunia... Pada ketika itu kita mesti merasa malu sangat sekiranya Allah mendedahkan segala keburukan yang kita lakukan ketika di dunia dulu kerana ketika itu seluruh umat manusia akan mengetahuinya. Sekiranya kita tidak mahu diaibkan oleh pencipta kita pada hari pembalasan kelak, maka janganlah kita membuka aib saudara kita ketika hidup di dunia ini...

Sekian...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan