Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Isnin, 4 April 2011

Armada LL4G Ke-2 Berlepas Akhir Bulan Mei


4 April 2011 - Kempen Eropah untuk mengangkat kepungan Gaza telah mengesahkan bahawa mereka akan melakukan konvoi kebebasan II ke Gaza akhir Mei atau awal Jun akan datang. Kelewatan konvoi kebebasan II ke Gaza adalah disebabkan bilangan peserta dan penyertaan negara Eropah untuk konvoi kali ini adalah diluar jangkaan.

Seorang ahli kempen Eropah, Rami Abdo berkata bahawa jumlah kapal yang akan menyertai armada LL4G ke-2 ini dianggarkan lebih kurang 15 buah kapal. 12 buah kapal daripadanya terdiri daripada negara-negara Eropah manakala jumlah pesertanya pula melebihi seribu orang termasuk wartawan, ahli politik, pekerja kemanusiaan, seniman dan aktivis hak asasi kemanusiaan. Kapal-kapal tersebut tidak akan bertolak dari satu pelabuhan sahaja bagi mengelak berlakunya kelewatan.

Beberapa buah kapal akan bergerak lebih awal dari jadualnya ke lokasi yang tidak dapat diberitahu dan dalam pada masa yang sama terdapat penglibatan Bosnia dalam armada LL4G kali ini. Rami Abdo menambah, armada LL4G kali ini akan terus bergerak ke Gaza walaupun akan diancam dan dihalang oleh Israel.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan