Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Jumaat, 29 April 2011

Kaherah Menjemput Semua Kumpulan Pejuang Palestin Menandatangani Perjanjian Damai


30 April 2011 - Bermula di ibu negara Mesir, Kaherah, Khamis (28/04/2011), jemputan kepada semua kumpulan-kumpulan pejuang di Palestin untuk menghadiri upacara menandatangani perjanjian perdamaian pada Selasa depan (03/05/2011) dan akan mula melaksanaka mekanisme yang sesuai dengan rancangan yang diluluskan oleh Palestin.

Ini dapat dilihat pada hari ini beberapa kumpulan pejuang telah menerima jemputan tersebut dan menyatakan kesediaan mereka untuk hadir ke Kaherah menerima undangan tersebut. Antaranya ialah Barisan Front Demokrasi Popular Palestin, PLO, wakil bebas dan Dr. Wadiya Yasser telah pun menerima jemputan rasmi daripada Kaherah. Rombongan delegasi pejuang berkenaan akan melakukan perjalanan ke kaherah awal minggu depan.

Manakala Hamas memuji usaha Mesir yang menyebabkan terbentuknya persefahaman semula dengan gerakan Fatah dan menekankan pada masa yang sama menandatangani perjanjian tersebut adalah muktamad walaupun mendapat tentangan dan ugutan dari Perdana Menteri Israel laknatullah, Benjamin Netanyahu.

Pemimpin Hamas, Ismail Radwan berkata bahawa menandatangani perjanjian tersebut akan disaksikan sendiri Ketua Biro Politik Hamas, Khaled Meshaal, Perdana Menteri Ismail Haniyeh dan Ketua Pihak Palestin Mahmoud Abbas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan