Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Khamis, 14 April 2011

Mavi Marmara Ketuai Konvoi Ke-2


ANKARA: Kapal Mavi Marmara yang pernah diserang komando Israel ketika membawa bantuan ke Gaza Mei tahun lalu, sekali lagi akan mengetuai angkatan 15 buah kapal dalam misi kemanusiaan baru 'Freedom Flotilla 2' ke Gaza bulan depan.

Misi terbaru itu menimbulkan kebimbangan Israel yang sudah meminta Turki supaya menghentikan usaha terbaru melanggar sekatan ke atas Gaza. Akhbar Israel, Haaretz melaporkan duta negara itu ke Turki, Gaby Levy secara rasmi telah meminta diplomat Turki menghalang flotilla bantuan itu yang dijadual akan memulakan pelayarannya bulan depan dan berkata kedatangan konvoi berkenaan adalah sama dengan provokasi ke atas Israel.

Kapal Mavi Marmara telah diserang komando Israel Mei tahun lalu yang menyebabkan 9 orang warga turki terbunuh, manakala berpuluh lagi cedera. Insiden itu menyebabkan hubungan tegang antara Tel Aviv dan Ankara. Levy memberi jaminan kapal berkenaan akan dibenar memasuki Semenanjung Gaza melalui ‘saluran sah’ tetapi tidak menjelaskan sama ada Israel bersedia menggunakan kekerasan atau keganasan.

Langkah diambil selepas laporan media memberi isyarat bahawa Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu sedang menimbang membenarkan kapal bantuan itu belayar ke Gaza, jika mereka bersetuju diperiksa pasukan antarabangsa sebelum ketibaannya. Bagaimanapun, tiada sebarang keputusan rasmi dibuat mengenainya setakat ini.

“Kerajaan Israel mengancam untuk menyerang flotilla bantuan terbaru ini dan kami menggesa semua kerajaan yang terbabit, masyarakat antarabangsa dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) agar tidak tunduk kepada keganasan Zionis,” kata penganjur misi dalam satu kenyataan.

Sumber politik Israel menyatakan, tiada sebarang perubahan dalam dasar membabitkan konvoi bantuan itu, manakala Tel Aviv tetap menyifatkan flotilla ke Gaza sebagai ‘musuh dan pengganas’. Penganjur misi Kapal ke Gaza,Vaggelis Pissias dalam satu sidang media di Athens berkata, persediaan berjalan lancar setakat ini dan kapal bantuan dijangka akan memulakan pelayarannya akhir bulan depan.

Misi bantuan terbaru akan membawa peserta dari 50 negara dalam usaha memecahkan sekatan Israel ke atas Gaza. Beliau berkata, atas sebab keselamatan, penganjur tidak mendedahkan jumlah sebenar kapal yang belayar tahun ini atau dari mana pelayaran akan dimulakan, walaupun berkata sebelum ini bahawa 15 buah kapal akan ikut serta berbanding enam tahun lalu. Sementara itu, aktivis Greece, Dimitris Plionis, berkata dalam misi kali ini akan membawa pelbagai barang termasuk bahan binaan dan produk farmaseutikal.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan