Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Ahad, 24 April 2011

Paderi Yang Membakar Al-Quran Dihukum Penjara


DEARBORN, Michigan - 2 orang paderi Amerika Syarikat (AS) Terry Jones (gambar) dan Wayne Sapp yang mencetuskan protes di Afghanistan kerana membakar al-Quran telah dipenjarakan sementara selepas enggan membayar bon AS$1 (RM3) sebagai janji tidak akan mencetuskan huru-hara. Keputusan yang dibuat oleh Hakim Mahkamah Daerah Dearborn, Mark Somers terhadap Terry Jones dan rakannya Wayne Sapp itu dibuat semalam selepas juri memutuskan kedua-dua paderi itu mungkin akan "mencetuskan huru-hara" sekiranya mereka dibenar mengadakan protes di luar sebuah masjid di sini.

Tindakan Jones membakar al-Quran telah mencetuskan protes ganas di Afghanistan. Paderi kontroversi itu kemudian mengumumkan bahawa dia akan mengadakan satu protes di sebuah pusat Islam di sini semalam, namun protes berkenaan terbantut ekoran satu prosiding mahkamah.

Juri memutuskan bahawa tindakan Jones sebelum ini merupakan bukti penting yang menyatakan protes di hadapan Pusat Islam Dearborn hanya akan mencetuskan keganasan. Hakim Mark Somers kemudian mengarahkan Terry Jones dan Wayne Sapp supaya membayar AS$1 (RM3) bagi memastikan dia tidak melanggar ketenteraman awam. Selepas paderi itu enggan berbuat demikian, dia diiringi keluar dari mahkamah oleh polis Dearborn.

Dia bagaimanapun dibebaskan selepas membayar jumlah yang diputuskan hakim. Paderi tersebut telah memohon permit untuk mengadakan protes di tanah awam berhadapan masjid berkenaan. Polis tidak meluluskan permohonan itu dan memintanya mengadakan protes tersebut di "zon hak bebas bersuara" di hadapan sebuah bangunan lain di bandar itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan