Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Jumaat, 22 April 2011

Wanita Mesir Syahid Ditikam 18 Kali Kerana Berpurdah


Kisah yang menyayatkan hati ini bermula pada Ogos 2008, ketika Dr Marwa al-Sherbini,32 seorang warga Mesir yang bekerja sebagai pharmacist di Jerman sedang berjalan di sebuah taman. Jirannya bernama Alex, 28 seorang imigran Rusia yang sedang menganggur di Jerman telah menggelarnya sebagai seorang terrorist hanya kerana melihatnya berpurdah. Lalu Dr Marwa telah mengambil tindakan uundang-undang dan menfailkan saman terhadap Alex. Dr Marwa bertindak sedemikian kerana mahu mengelakkan lebih ramai lagi wanita Islam yang berpurdah sewenang-wenangnya dituduh sebagai terrorist.

Maka pada 1 Julai berikutnya, setelah mendengar hujah kedua-dua belah pihak mahkamah telah memutuskan bahawa Alex bersalah dan diarahkan membayar denda sebanyak 2800 Euro.

1 kejadian yang tidak berperikemanusiaan terus berlaku ketika itu juga apabila Alex bertindak menerkam wanita tersebut dan menikamnya bertubi-tubi sebanyak 18 kali sehingga wanita tersebut mati syahid dihadapan anak lelakinya yang ketika itu berusia 3 tahun setengah. Lebih menyedihkan lagi, ketika itu Dr Marwa sedang mengandung 4 bulan. Kejam bukan? Manusia jenis apakah si Alex ini??

Suami Dr Marwa, Elwi Ali Okaz seorang ahli akademik warga Mesir yang bakal menyelesaikan phDnya pada bulan itu yang melihat kejadian tersebut terus menerkam ke arah Alex demi menyelamatkan isterinya. Beliau telah ditikam sebanyak 3 kali. Tidak cukup dengan tikaman itu, seorang polis yang berada di situ turut menembaknya sebanyak 2 kali.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan