Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Rabu, 15 Jun 2011

Akhbar Utusan Menghina Hukum Hudud

Karikatur Yang Terdapat Di Dalam Akhbar Utusan Yang Bertarikh
15/06/2011 (Rabu) Halaman 15

Assalamualaikum dan salam sejahtera... Saya nak kongsi dengan anda semua mengenai satu penghinaan terhadap salah satu hukum hudud iaitu hukum zina di akhbar tempatan yang bernama "UTUSAN"... Saya mintak ketepikan fahaman politik anda dan kerjasamalah mendesak kerajaan Malaysia khususnya menyiasat penghinaan terhadap hukum Allah ini dan jangan bertindak berdiam diri dan melindungi pelakunya disebabkan pelakunya cenderong menyokong pihak kerajaan...

Umat Islam diajak bersama-sama mengutuk sekeras-kerasnya tindakan akhbar Utusan menyiarkan karikatur berkenaan... Lakaran kartun berkenaan dilihat begitu jelas sekali memperlekehkan aspek sistem keadilan di dalam Islam dengan memaparkan seorang wanita yang mendakwa dirogol dan diminta mendatangkan 4 orang saksi serta ditolak bukti melalui rakaman videonya. Jelas sekali mesej yang ingin disampaikan oleh pelukis kartun berkenaan ialah betapa zalim dan primitifnya Islam dalam menggariskan syarat penghakiman bagi kes zina, liwat dan rogol.

Kepada pihak kerajaan khususnya kerajaan Malaysia, perlu diingatkan bahawa penentuan hukuman bukan dibuat oleh mana-mana manusia seperti mana yang ingin disampaikan melalui kartun tersebut tetapi ia dibuat melalui firman Allah yang bermaksud:" Dan orang-orang yang melemparkan tuduhan (zina) kepada perempuan yang terpelihara kehormatannya, kemudian mereka tidak memdatangkan empat orang saksi, maka sebatlah mereka lapan puluh kali sebatan dan janganlah kamu menerima persaksian mereka itu selama-lamanya kerana mereka adalah tergolong dikalangan orang-orang yang fasik." (Surah an-Nur ayat 4)

Antara tujuan hukuman sebat dikenakan kepada penuduh yang gagal mendatangkan 4 orang saksi ialah untuk memelihara maruah orang yang dituduh, nama baiknya telah dicemarkan dengan tuduhan yang tidak berasas iaitu zina (termasuk juga rogol dan liwat). Dalam kes seorang wanita yang mendakwa dirinya dirogol, pengadu juga wajib membawa empat orang saksi yang melihat perkara tersebut. Bagaimanapun, jika saksi tidak dapat dibawa, video atau apa jua bukti yang lain yang disebut sebagai "qarinah" boleh diterima pakai namun perlulah dibuat secara tertutup tanpa sebarang hebahan kepada masyarakat awam kerana pertuduhan tersebut masih belum dibuktikan. Tuduhan dan bukti-bukti tersebut hendaklah dibicara di dalam mahkamah dihadapan hakim yang berautoriti dan berkaliber. Justeru itu, video dan apa jua bahan bukti boleh diterima sebagai bukti untuk dibicarakan di mahkamah tetapi ia tidak mutlak sebagaimana empat orang saksi yang adil. Ia tidak boleh dijadikan rujukan asas kerana ia boleh dimanipulasi dan terdedah kepada rekaan dan pengubahsuaian.

Inilah keadilan hukum Islam. Ia menjaga hak orang yang menuduh dan juga menjaga hak orang yang dituduh. Jika hanya orang yang menuduh sahaja mempunyai hak, sesiapa sahaja berhak untuk tampil mendakwa dirinya dirogol dengan membawa bahan bukti yang direka-reka sementara menunggu perbicaraan bermula, si tertuduh telah diaibkan dan dijatuhkan maruahnya.

Marilah kita sama-sama menuntut Akhbar Utusan memohon maaf secara terbuka

Tiada ulasan:

Catat Ulasan