Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Jumaat, 17 Jun 2011

Haluan Palestin Menarik Diri Dari Menyertai Misi LL4G Ke-2

NGO Haluan Palestin

HALUAN PALESTIN menyokong setiap usaha membantu rakyat Palestin dan membebaskan bumi wakaf umat Islam itu dari kezaliman dan penaklukan rejim pengganas zionis Israel. Sukacita kami memaklumkan bahawa pihak HALUAN PALESTIN telah membuat keputusan untuk TIDAK MENYERTAI misi pelayaran Lifeline4Gaza (LL4G) Ke-2 kerana sebab-sebab berikut:

1) Perkembangan geopolitik positif yang sedang berlaku di Mesir dan Gaza pada ketika ini dan pintu masuk Rafah telah mula dibuka. Pihak HALUAN PALESTIN berpendapat penduduk Palestin, khususnya di Gaza lebih memerlukan bantuan kewangan dan keperluan asas yang boleh disalurkan secara langsung melalui pintu masuk Rafah. Oleh kerana itu sumbangan yang telah dikumpulkan untuk tujuan misi LL4G ke-2 lebih utama disampaikan melalui jalan darat daripada digunakan untuk pembiayaan pelayaran LL4G ke-2.

2) Oleh kerana LL4G diwujudkan bertujuan untuk menjayakan konvoi bantuan ke Gaza, maka pihak HALUAN PALESTIN dengan berat hati memutuskan menarik diri dari menyertai gabungan LL4G dan aktiviti-aktiviti berkaitan dengannya.

3) HALUAN PALESTIN akan terus beriltizam untuk memperjuangkan nasib rakyat Palestin yang tertindas dan melaksanakan aktiviti-aktiviti pada masa akan datang, terutama dalam program dan projek yang melibatkan kerjasama badan-badan lain. Program-program bantuan dan pemulihan jangka pendik dan juga jangka panjang gigih dirancang dan dilaksanakan oleh pihak HALUAN PALESTIN melalui Biro HALUAN Palestin.

4) Mesyuarat Tahunan Perwakilan HALUAN pada 1hb Mei 2011 di Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang, telah melantik Dr Syed Muhamad Haleem Bin Syed Hassan sebagai Pengerusi Biro HALUAN Palestin bagi sesi 2011/2013. Beliau bertanggungjawab kepada HALUAN dalam aktiviti, projek dan isu-isu Palestin.

"Bersatu Untuk Palestin"-----------------------
Unit Media HALUAN.
17 Jun 2011.

1 ulasan:

  1. arrayah.info - Pihak Berkuasa Munafik Ramallah Menghalang Seruan Kebangkitan Khilafah di Palestin

    BalasPadam