Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Rabu, 15 Jun 2011

Hamas Mengucapkan Tahniah Diatas Kejayaan Besar Parti AK Dalam Pilihanraya Umum Ke-13 Turki

16 Jun 2011 - PM Palestin, Ismail Haniyeh mengucapkan tahniah atas kemenangan parti Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan dari parti Keadilan dan Pembangunan (AK Party) dalam pemilihan parlimen Turki yang berlangsung pada hari Ahad yang lalu. Ismail Haniyeh dalam kenyataan akhbarnya berharap Recep Tayyip Erdogan dan jentera partinya akan berjaya dalam tempoh yang mendatang.

Parti AK telah memenangi lebih daripada 50 peratus kerusi di Parlimen Turki dan cukup untuk membentuk kerajaan bagi tempoh 3 penggal berturut-turut. Presiden Mahmoud Abbas juga dalam dua telegram yang berasingan mengucapkan tahniah kepada Presiden Turki, Abdullah Gul dan Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan diatas kemenangan partinya.

Mahmoud Abbas berkata demikian dalam sidang medianya menyatakan kebanggaannya dalam ikatan persahabatan dan perpaduan antara kedua-dua negara serta melihat sokongan Turki itu sebagai salah satu perjuangan mereka membebaskan dan impian untuk menjadikan negara Palestin sebagai negara yang merdeka. Manakala Parti Rakyat Republik - parti sekular pembangkang terbesar telah mendapat undian sebanyak 25.8 peratus.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan