Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Ahad, 3 Julai 2011

Kapten Kapal AS Armada LL4G Ke-2 Ditangkap

4 Julai 2011 - Beberapa aktivis AS yang berada di atas kapal "The Audacity of Hope" melaporkan bahawa polis AS telah menangkap kapten kapal tersebut, John Ksamaar yang telah merancang untuk belayar ke Semenanjung Gaza.

Perkara tersebut telah disahkan sendiri oleh pegawai polis di Coastguard Yunani - dengan tidak mahu namanya disiarkan - bahawa kerjaya John digantung untuk sementara waktu dan akan berhadapan dengan beberapa pertuduhan termasuk mengingkari perintah pihak berkuasa agar tidak membahayakan nyawa penumpang terhadap risiko yang mungkin dihadapi oleh para aktivis dan pertuduhan belayar dari pelabuhan tanpa kebenaran terlebih dahulu.

Manakala para aktivis berpendapat bahawa usaha penangkapan tersebut adalah isyarat keras dari pihak berkuasa AS yang dianggap telah bersekongkol dengan rejim Zionis Israel untuk menggagalkan usaha-usaha mereka dan sebagai isyarat kepada kapten kapal yang lain.

Pihak berkuasa AS telah menghalang pelayaran kapal "The Audacity of Hope" Jumaat lalu (01/07/2011), setelah 20 minit meninggalkan pelabuhan "Perama" dan di atas kapal tersebut terdapat 36 akivis AS bersama 4 anak kapal yang lain. Penganjur kempen "Kebebasan Flotilla II" berkata, pada Khamis lepas (30/06/2011) salah sebuah kapal mereka telah dirosakkan semasa belayar di perairan wilayah Turki.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan