Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Selasa, 15 Mei 2012

Pihak Tentera Mesir Sabotaj Bantuan Minyak Negara Qatar Ke Semenanjung Gaza

16 Mei 2012 - Menurut ahli Biro Politik Gerakan Hamas, Khalil al-Hayya penghantaran bahan api dari negara Qatar yang sepatutnya tiba di semenanjung Gaza hari ini (Rabu, 16/05/2012) selepas kerajaan Qatar membayar semua kos pemindahan bahan api ke semenanjung Gaza.

"Apakah rasionalnya apabila badan api itu ditinggal berminggu-minggu di terusan Suez hanya kerana alasan rundingan sedangkan rakyat Gaza amat terdesak memerlukannya ketika ini. Alasan sebegini susah untuk kami menerimanya. Kami bersedia untuk menanggani segala masalah asalkan ada kesungguhan dari semua pihak membantu memudahkan kemasukan semua bahan api tersebut", katanya sambil menggesa pengawai-pengawai tentera Mesir agar memudahkan perjalanan konvoi berkenaan.

info: kebanyakan bahan api yang tidak dapat memasuki ke semenanjung Gaza semuanya disebabkan oleh tentera Mesir… diorang cuba mensabotaj… tindakan ini membuatkan rakyat Palestin langsung tidak mempunyai elektrik… tindakan ini menzahirkan lagi sikap mereka yang memang tidak suka membantu penduduk palestin dan memang tidak berniat untuk menolong sejak dari awal lagi…

Tiada ulasan:

Catat Ulasan