Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Isnin, 4 Jun 2012

Aktivis Mesir Akan Adakan Demo Di Medan Tahrir Sebagai Tanda Protes Kepada Mahkamah Mesir

KAHERAH, 5 Jun 2012 - Semua aktivis Mesir yang diterajui oleh pergerakan Ikhwanul Muslimin telah menyatakan hasrat untuk mengadakan demonstrasi besar-besaran esok (Rabu, 06/06/2012) bagi memprotes terhadap keputusan mahkmah yang cuma menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas diktator Hosni Mubarak..

Sabtu lalu, mahkamah Mesir telah menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup terhadap diktator Mesir, Husni Mubarak dan bekas Menteri Dalam Negeri, Habib al-Adly tetapi telah membebaskan 6 orang komander polis yang terang-terangan terlibat dengan pembunuhan beramai-ramai semasa demonstrasi tahun 2011 yang telah mengakibatkan kira-kira 850 orang pendemonstrasi terkorban.

Demonstrasi berkenaan akan diadakan di Dataran Tahrir dan akan diketuai oleh calon yang bertanding sebagai Presiden Mesir, Hamdeen Sabbahi dan bekas anggota Ikhwan, Abdel Moneim Abul Fotouh. Rakyat Mesir yang tidak puas hati dengan keputusan mahkamah Mesir ini, diseru turun ke dataran tahrir bagi menyertai demonstrasi ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan