Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Rabu, 6 Jun 2012

Diktator Basyar Assad Laknatullah Melantik PM Syiah Syria Yang Baru

BEIRUT, 7 Jun 2012 - Presiden Syria, diktator Bashar al-Assad laknatullah telah menamakan Riyad Hijab (gambar) salah seorang penyokong setia Parti Baath yang dipimpinnya sekian lama untuk menjadi PM Syria yang baru bagi pembentukan kerajaan baru Syria yang dibentuk semalam (Rabu, 06/06/2012) sekaligus menzahirkan tiada tanda-tanda pengundurannya dari arena politik Syria selepas kebangkitan rakyat Syria sejak 15 bulan lalu. Hasil tindak balas kebangkitan rakyat Syria, pihak tentera kerajaan terus menyerang sehingga kini kubu kuat para penentang Basyar Assad laknatullah yang berpusat di bandar Homs.

Pelantikan Riyad Hijab yang kini memegang jawatan Menteri Pertanian dilantik sebagai PM Syria yang baru berikutan pilihanraya umum Parlimen Syria yang dilaksanakan bulan lalu. Pilihanraya umum parlimen Syria yang dilaksanakan bulan lalu didakwa oleh kerajaan syiah Syria sebagai salah satu usaha pembaharuan politik namun dakwaan itu ditolak pihak pembangkang.

“Kita menjangkakan Basyar laknatullah akan bermain satu permainan dengan melantik seorang yang bebas untuk menjadi PM Syria yang baru tetapi sebaliknya pula yang berlaku apabila beliau memilih seorang penyokong setia Parti Baath untuk menjawat jawatan PM Syria yang baru. Kerajaan Syria yang baru ini dilihat seolah-olah tidak mempunyai kuasa yang sebenar." kata Najati Tayyara, yang berkempen untuk pembangkang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan