Selamat Datang ke blog sautulhaqq

Isnin, 18 Mac 2013

Racun Di Ekor Lebah Adalah Penawar Penyakit HIV

WASHINGTON - Sekumpulan saintis dari Universiti Washington di St Louis, AS telah berjaya membuktikan bahawa racun di ekor sejenis binatang yang bernama lebah mampu membunuh dan menyembuhkan pesakit dijangkiti virus "Human Immunodeficiency Virus (HIV)". Saintis yang bernama Joshua L Hood berkata penggunaan racun di ekor lebah jenis melittin dan partikel nano mampu membunuh virus ini dengan tindak balas darah manusia.

“Melittin pada partikel nano dapat menyerap lapisan luar virus dan membentuk pori kecil lalu meleraikan lapisan pelindung virus (rujuk pada gambar),” katanya dipetik di dalam laporan Science News. Menurutnya, melittin dan partikel nano hanya bertindak balas pada HIV dan tidak menjejaskan sel manusia.

“Tindak balas ini mampu menghapuskan kehadiran virus HIV dari tubuh manusia namun ia berbeza dengan perawatan anti-retroviral yang hanya mencegah reproduksi (pembiakan) virus HIV". Beliau berkata, kajian juga mendapati racun lebah juga boleh disuntik pada salah satu sel kemaluan wanita untuk mencegah jangkitan HIV.

p/s: benarlah Allah pada firman-Nya...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan